Kahve Nasıl Öğütülmeli?

Kahve Nasıl Öğütülmeli?

Kahve Nasıl Öğütülmeli?

Damak tadınıza uygun bir kahve demlemek istiyorsanız, kahveyi doğru boyutta ve homojen bir biçimde öğütmek gerekiyor. Coğrafi bölge olarak son derece iyi iklim şartları uyumlu kaliteli kahve çekirdeklerini yanlış boyutta, homojen olmayan bir biçimde öğütürseniz eğer, kahveden istediğiniz tadı alamayabilirsiniz.

Evinizde demlediğiniz kahvenin tadı, kahve çekirdeğine, suyun sıcaklığına, kahve / su oranına, demleme süresine ve öğütme boyutuna bağlıdır. Kahve çekirdeklerini öğütürken yapılan tanecik boyutu ayarı, su ile çekirdeklerin etkileşime girdiği yüzey alanını arttırdığı için son derece önemidir. İri taneli öğütülmüş kahvenin ince öğütülmüş kahveye oranla su ile temas ettiği yüzey alanı daha düşüktür.

Eğer filtre kahve demliyorsanız, kahve ile suyun temas alanı azaldıkça, kahve taneleri arasındaki boşluk gittikçe açılır. Bu nedenle de su kahvenin içerisinden daha hızlı akar. Böylelikle daha aromalı ve asidik bir kahve elde edebilirsiniz. Bu noktada asiditeyi dengelemek için tanecik boyutunu inceltebilirsiniz.

Espresso metoduyla kahve demliyorsanız eğer, kahve ile suyun yüzey temasının arttığı durumlarda, yani ince öğütme işleminde su kahve içerisinde daha yavaş akar. Bunun sonucunda da daha yoğun ve bitter bir tat elde etmiş olursunuz.

  

Kahve Demleme Yöntemine Göre Tanecik Boyutları

Ekstra İnce (Pudra)

Türk kahvesi en ince boyutta yani pudra kıvamda öğütülür. Espresso’ya oranla çok daha incedir. 

İnce

Bu boyuttaki öğütüm Espresso makinelerinde ve Moka Pot’ta kullanılabilir. Türk kahvesine göre biraz daha iridir.

Orta

Drip (damlama) metoduyla hazırlanan kahvelerde tercih edebileceğiniz tanecik boyutu olabilir. Bu boyuttaki kahve tanecikleri filtreden geçemediği için bardağa ulaşamazlar. Bu sayede daha berrak bir demleme gerçekleşir. Damak zevkinize, kullandığınız demleme ekipmanının özelliklerine göre bu tanecik boyutunu değiştirebilirsiniz.

Orta Kalın

V60-Chemex gibi pour-over demleme yöntemlerinde kullanabileceğiniz tanecik boyutudur. Damak zevkinize göre bu tanecik boyutunu değiştirebilirsiniz.

Kalın

French Press’te kullanımı uygun olan kahvedir. Bu boyutta öğütülen kahve French Press filtresinden geçmez ve berrak kahve çıktıları sağlar.

Ekstra Kalın

Ekstra kalın öğütülmüş kahvenin yeteri kadar çözünebilmesi için mutlaka uzun süre demlenmesi gerekir. Cold Brew demlemelere uygun bir tanecik boyutudur. 

 

Demleme Ekipmanına Göre Kahve Öğütme Boyutu

Çekirdek kahvenin öğütme boyutunun ayarlanması kahveyi demleyeceğiniz yöntemine göre değişebildiği gibi, demleme süresi, kahve filtresinin özelliği ve geçirgenliği, kavurma derecesi vb. konularda farklılık gösterebilir. Yani tanecik boyutunu bu değişkenleri kontrol edecek şekilde kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 

Türk kahvesi

Ekstra ince öğütülmüş (pudra)

 

Espresso

İnce öğütülmüş

 

Moka Pot

İnce öğütülmüş

 

Aeropress

İnce öğütülmüş

 

Sifon

Orta incelikte öğütülmüş

 

V60

Orta öğütülmüş

 

Kağıt filtre

Orta öğütülmüş

 

Metal filtre

Orta kalınlıkta öğütülmüş

 

Chemex

Orta kalınlıkta öğütülmüş

 

French press

Kalın öğütülmüş

 

Cold brew

Ekstra kalın öğütülmüş

 

Levent Denktaş tarafından anonim olarak derlenmiştir.

Etiketler: Öğütme
Ocak 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.