Farklı Ülkelere Ait En İlginç 3 Kahve Tarifi
Toplum ve yaşayış şekillerinin çeşitlenmesiyle ülkelere özgü yiyecek ve içecek kültürlerinin oluşması oldukça doğaldır. Kahve konusunda da bu geçerli. Nasıl ki sert bir espresso İtalyan kültürünün bir parçasıysa, filtre kahve de Amerika halkının bir kültürüdür. Bu yaklaşım başlı başına o bölgenin yiyecek kültürüyle alakalı bir durumdur. Örnek vermek gerekirse Türk-Osmanlı mutfağı sonrasında damaklarımız Türk kahvesini tercih ederken, İrlanda’nın viski kültürü Irish Coffee tüketimini günlük standart alışkanlık haline getirmiştir.
Bu yazıda sizlere Cenk R. Girginol’un "Fincandan Lezzete” kitabında derlediği, ülkelere özgü kahvelerin yapılışlarından bahsedeceğim. Vietnam, Avustralya ve Hong Kong’a ait en çok ilgimi çekenlerden bahsettim. Sizlerin de ilgisini çekeceğinden eminim.
VIETNAM / CA PHE TRU’NG
İskandinav ülkelerinde "egg coffee” diye bilinen ve oldukça popüler bir içecek olan Ca Phe Tru’ng ‘a ilk bakışımızda "o ne öyle ya?” diyebiliriz. Çünkü bu içeceğin ana bileşenleri yumurta ve kahve..
Bu enteresan karışım aslında Vietnam’ın yöresel içeceği. 1946 yılında keşfedildiği söyleniyor.
Cenk Girginol bu içeceği şu şekilde yorumluyor;
"…Tiramisu içiyor gibisiniz diyebilirim. Ama herkesin beğenebileceği bir şey mi, denemek lazım.”
Bu yorum bende gerçekten merak uyandırdı ve yerel bir baristadan alınmış aşağıdaki tarifi denedim. Kendi yorumumu en sona bırakıyorum.. :)
Öncelikle bu içecek için seçilecek kahvede aranan belirli özellikler var. Seçtiğiniz kahve sert ve odunsu özelliklere sahip olmalı. Yumurtanın aromasını dengeleyecek koyu kavrum ve sert bir robustalı harman yeterli.
TARİF: (2 fincanlık)
12-15 gram orta kalınlıkta öğütülmüş filtre olarak demlenmiş kahve
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı vanilya özütü
2 yemek kaşığı (yaklaşık 30 mL) yoğunlaştırılmış süt (condensed milk)
PEKİ YOĞUNLAŞTIRILMIŞ SÜTÜ NASIL YAPACAĞIM?
Yoğunlaştırılmış süt tarifi;
1 litre süt
1 çubuk vanilya (isteğe bağlı)
1 su bardağı toz şeker
Sütü tencereye koyduktan sonra vanilyayı ekleyerek 5 dakika orta ateşte ısıtın. Devamında şekeri ekleyip kısık ateşte 1-1,5 saat karıştırın. (Evet bu kısım biraz yorucu, ama pes etmeyin.) Tahta kaşıkla karıştırıyor olmanız önemli. Bu işlemi yaparken ara ara sütün üzerinde oluşan kaymağı üzerinden alın. Zamanla sütün seviyesi oldukça düşecek ve rengi açık kahverengiye dönüşecek. Bu aşamada ocaktan alın ve süzgeçle süzüp soğumasını bekleyin. İşte bu kadar.
Yumurtalı kahvemize dönecek olursak;
Öncelikle kahveyi yaklaşık 120 mL ürün çıkacak şekilde dilediğiniz filtre demleme yönteminde demleyin.
Devamında yumurta sarılarını şeker ile birlikte çırpmaya başlayın. Mikser kullanabilirsiniz.
Sırasıyla vanilya ve yoğunlaştırılmış sütü de ekleyerek çırpmaya devam edin.
Ortaya çıkan karışımı demlediğiniz kahvenin üzerine ilave edin ve son olarak üzerine 2 tatlı kaşığı kadar kahveyi akıtın. Kahveniz içime hazır.
Öneri olarak kahvenizi altı mumlu ısıtıcılarla sunabilirsiniz. Bu hem lezzeti tamamlayacak hem de kahvenizin sıcak kalmasını sağlayacak. Aynı zamanda yumurtanın çiğ kalmaması adına bu aşama oldukça önemli. Dilerseniz fincanınızı içinde sıcak su olan bir kabın içine de yerleştirerekte servis edebilirsiniz.
Beklentimden daha iyi bir deneyim yaşadım diyebilirim. Tadı gerçekten de tiramisuyu andırıyor ve hiç yumurta kokmuyor. Bunun sebebi de, zaten tatlı yapımı ile haşır neşir olanlar bilir, yumurta ve şekerin çok iyi çırpılıyor oluşu bence. Yumurta konusunda hassas bir bünyeye sahip değilseniz şiddetle tavsiye ediyorum. Yeni tatlara açık bir yapınız varsa kesinlikle bu lezzete bayılacağınızdan eminim.
AVUSTRALYA / BUTTER COFFEE
Aslında günümüzde oldukça aşina olmaya başladık bu kahve ve yağ ikilisine. Özellikle sporcuların ve diyet yapanların oldukça tercih ettiği bir kahve çeşidi. Bu fikir Hindistan’da Avustralyalı birine tereyağı içeren bir çayın sunulmasıyla ortaya çıkmış.
Tarif şöyle;
Double shot espresso’nun üzerine 1 tatlı kaşığı tuzsuz ve sütü alınmış tereyağı ve tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleniyor. Hindistan cevizi yağı yerine çubuk tarçın, bal veya vanilya da kullanabilirsiniz.
Tereyağının kahve ile birleştiğinde yağ yakıcı özelliği ve enerji verici etkilerinin olduğu söyleniyor. Bu sebeple keşfedilmiş midir bilinmez ama tadı oldukça hoş diyebilirim. Sonuçta tereyağı da bir süt ürünü
HONG KONG (ve ÇİN) / YUANGYANG (YUENYEUNG)
Bu içecek Hong Kong’a özgü yerel bir çay olan Seylan çayı ve kahvenin karışımından oluşuyor. Kahve ve çay ikilisini bir arada görmek bana oldukça ilginç geldi. Yuangyang aslında "mandarin ördeği” anlamına geliyormuş. Mandarin ördeklerinin özelliği farklı renk ve görünüşte olmaları ama çiftlerinin asla birbirlerinden ayrı gezmemeleri. Bu şekilde bir çağrışım yapılmış. Bence oldukça tatlı bir isim olmuş..
TARİF;
200-250 mL’lik porselen fincanlarda servis edilen bu içecek genellikle yarı yarıya ya da çay ağırlıklı olarak tüketilir. Kahve french presste demlenir. Tercihen süt ve şeker de katılabilir. İçine buz atılarak ta tüketiliyor fakat buzun kahvenin tadını bozacağı ve sulandıracağı inancıyla sıcak Yuangyang genellikle bir buzlu kabın içine oturtulup o şekilde soğutuluyor. Buna da " yin yeung siu tong” deniliyor.
Kahveden gelen gövde ve aroma çayın malt ve narenciye aromalarıyla birleştiğinde oldukça keyifli bir içime sahip olduğu söyleniyor.
DAMLA DENKTAŞ tarafından derlenmiştir.